Ciasto ,które zna chyba każdy z nas. Zamiast masy budyniowej, znajduje się w nim sernik, ciasto jest przepyszne,chrupiacą beza,świetnie komponuje się z sernikiem i masą śmietanową. istny raj dla podniebienia.
1 godz. 40 min
Składniki:
-5 żółtek
-25 dag margaryny
-45 dag mąki
-6 łyżek cukru
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżki kwaśnej śmietany
-40 dag marmolady lub dżemu
Serowa pani walawska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:wszystkie składniki (oprócz marmolady)przekładamy na stolnicę i szybko zagniatamy kruche ciasto.
Schładzamy. Ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy,każdy placek wykładamy na dwie blachy (32*25cm) . Ciasta smarujemy marmoladą.
2.Beza: białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Piane dzielimy na dwie części i wykładamy na ciasta. Pieczemy 20-25 min. w temp.170.
3.Ser: margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę,dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując, na końcu ser oraz budyń. Białka ubić na sztywna piane i delikatnie połączyć z masą serową.
Ser wylewamy na blachę (32*25cm)wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy ok.60 min w temp.170 stopni. Sernik studzimy.
4.Masa śmietanowa: żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody ,studzimy.
Kremówkę wraz z cukrem ubijamy na sztywno,miksując cienkim strumieniem wlewamy żelatynę. Masę wkładamy do lodówki do stężenia.
5.Przełożenie ciasta: na ciasto kruche z bezą wykładamy połowę masy śmietanowej, przykrywamy sernikiem , rozsmarowujemy pozostałą masę śmietanową i przykrywamy ciastem z bezą. Ciasto schładzamy w lodówce kilka godzin.
Komentarze