Serowa Pani Walawska

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ciasto ,które zna chyba każdy z nas. Zamiast masy budyniowej, znajduje się w nim sernik, ciasto jest przepyszne,chrupiacą beza,świetnie komponuje się z sernikiem i masą śmietanową. istny raj dla podniebienia.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • -5 żółtek
    -25 dag margaryny
    -45 dag mąki
    -6 łyżek cukru
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia
    -2 łyżki kwaśnej śmietany
    -40 dag marmolady lub dżemu

    Beza:
    -5 białek
    -1 szkl. cukru
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Ser:
    -1 kostka margaryny
    -1 kg zmielonego białego sera
    -6 jajek
    -1 szkl. cukru
    -1 budyń waniliowy

    Masa śmietanowa:
    -40 dag śmietany kremówki
    -1/2 szkl. cukru pudru
    -3 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Beza Marmolady

Serowa pani walawska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:wszystkie składniki (oprócz marmolady)przekładamy na stolnicę i szybko zagniatamy kruche ciasto.
    Schładzamy. Ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy,każdy placek wykładamy na dwie blachy (32*25cm) . Ciasta smarujemy marmoladą.
  • 2. Beza: białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Piane dzielimy na dwie części i wykładamy na ciasta. Pieczemy 20-25 min. w temp.170.
  • 3. Ser: margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę,dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując, na końcu ser oraz budyń. Białka ubić na sztywna piane i delikatnie połączyć z masą serową.
    Ser wylewamy na blachę (32*25cm)wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy ok.60 min w temp.170 stopni. Sernik studzimy.
  • 4. Masa śmietanowa: żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody ,studzimy.
    Kremówkę wraz z cukrem ubijamy na sztywno,miksując cienkim strumieniem wlewamy żelatynę. Masę wkładamy do lodówki do stężenia.
  • 5. Przełożenie ciasta: na ciasto kruche z bezą wykładamy połowę masy śmietanowej, przykrywamy sernikiem , rozsmarowujemy pozostałą masę śmietanową i przykrywamy ciastem z bezą. Ciasto schładzamy w lodówce kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Masa śmietanowa Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować