Serowa babka z żurawiną

0 (0 ocen)

Wilgotna babka z dodatkiem serka i słodką żurawiną. Smaczna babka, która sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Babkę polałam lukrem, który zawiera naturalne barwniki :)

Składniki:

  • BABKA SEROWA:

    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    150 g serka śmietankowego
    1/3 szklanki oleju rzepakowego
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 g suszonej żurawiny

    POLEWA:

    3 łyżki soku porzeczkowego
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka soku z cytryny
    ok 1 szklanki cukru pudru
    posypka czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Bezy

Serowa babka z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0y1byv0 1. Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przez ten czas owoce powinny napęcznieć.

    Jajka utrzeć z cukrami, aż masa znacznie zwiększy swoją objętość i stanie się prawie biała. Miksując dodać serek, a następnie wlać powoli olej. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować.
  • image-2b25udq 2. Na końcu wsypać odsączoną, napęczniałą żurawinę i wmieszać za pomocą łyżki. Masę wylać do formy na babkę, którą wcześniej należy wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wstawić babkę do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 45 min. Po upieczeniu, jeszcze ciepłą wyjąć z formy i ostudzić.
  • 3. Przygotować owocowy lukier rozcierając soki z miodem i dodając stopniowo cukier puder, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Udekorować babkę lukrem i posypką. Smacznego :)

Porady

Jeżeli babki nie będą jadły dzieci, żurawinę można zalać alkoholem i odstawić na parę godzin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować