1.Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Gdy mamy je w lodówce to 2 godziny wcześniej je wyjmujemy.
2.Na początku miksujemy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym
na białą puszystą masę.
3.Dodajemy budynie/mąkę ziemniaczaną i olej ciągle miksując.
4.Do przygotowanej masy dodajemy jogurty i delikatnie mieszamy
całość do połączenia się składników.
5.Białka (z 5-ciu jajek) ubijamy na sztywno,
pod koniec ubijania wsypujemy stopniowo
cukier ciągle ubijając przez około 5 minut.
6.Ubitą na sztywno pianę dodajemy do masy jogurtowej i krótko
delikatnie mieszamy.
7.a koniec wciskamy sok z połówki cytryny i ścieramy
na drobnych oczkach skórkę z całej cytryny - dodajemy do masy i mieszamy.
8.Blaszkę o wymiarach 23x33 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
9.Na dno blaszki wykładamy biszkopty, wylewamy masę jogurtową
całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez około
45 minut.
10.Po tym czasie na sernik wykładamy ubite na sztywno białka i pieczemy
w tej samej temperaturze przez około 15 minut (beza nie może być spieczona,
bo nie pojawi się wtedy rosa).
11.Gotowy sernik wyjmujemy od razu z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Komentarze