Seromakowiec z migdałami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To ciasto uwielbia cała moja rodzina, jest wilgotne i bardzo smaczne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    125 g margaryny
    1/2 szklanki cukru
    1 jajko
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg sera twarogowego
    6 jajek
    2 budynie śmietankowe
    szklanka cukru
    kostka margaryny
    1/2 szklanki mleka
    5 kropel olejku migdałowego
    oraz
    puszka( 850 g) masy makowej

    Polewa:
    3 łyżeczka margaryny
    3 łyżeczki cukru
    3 łyżeczki kakao
    5 dag płatków migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Seromakowiec z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę dodajemy margarynę, cukier, jajko i proszek do pieczenia. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto, owijamy w folię i wkładamy na 15 minut do zamrażalnika. Blachę o wymiarach 40x26 cm smarujemy delikatnie margaryną posypujemy bułką tartą i schłodzonym ciastem wylepiamy blaszkę. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180C. Na upieczone ciasto wykładamy masę makową.
  • 2. Do sera dodajemy jajka,cukier i budynie. Miksujemy i dodajemy margarynę, olejek migdałowy i mleko( jeżeli masa jest rzadka nie dodajemy już mleka). Na masę makową wykładamy masę serową. Pieczemy godzinę w temperaturze 180C. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik przy otwartych dzwiczkach piekarnika aby ostygł i nie opadł.
  • 3. W rondelku roztapiamy margarynę, dodajemy cukier i kakao, mieszamy i chwilę gotujemy. Ciepłą polewą polewamy sernik i posypujemy płatkami migdałowymi.

Porady

Masa powinna być rzadka aby ciasto było wilgotne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa makowa Masa serowa Ser biały Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować