Seromak

4.48 (145 ocen)

bardzo smaczne ciasto z przepisu mojej mamy

Składniki:

  • CIASTO

    0,5 kostki margaryny Kasia
    0,5 szklanki cukru
    3 jajka
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA MAKOWA

    900 g gotowej masy makowej
    2 łyżki kakao

    MASA SEROWA

    1 kilogram sera w wiaderku
    1 szklanka cukru
    1 budyń śmietankowy bez cukru
    5 jajek
Wystaw ocenę:

4.48 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Seromak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie utrzeć na jednolite, gładkie ciasto.

    MASA MAKOWA
    Masę makową dobrze wymieszać z kakao.

    MASA SEROWA
    Ser, cukier, budyń (proszek) oraz żółtka utrzeć razem na jednolita masę. Białka ubić na pianę. Ubite białka dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać ją drewnianą łyżką.

    Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto. Na to wyłożyć masę makową. Masę makową można rozłożyć równomiernie lub uformować z niej skośne wałeczki. Wszystko zalać masą serową. Piec 1 godzinę w temp 180 st C lub do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować