1.Kruche ciasto: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i
podzielić na dwie części (2/3 i 1/3),zawinąć w folię i włożyć do
lodówki na 60 minut. Tortownicę 24cm. wysmarować tłuszczem i
oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Większym
kawałkiem ciasta wyłożyć dno tortownicy, ciasto po nakłuwać
widelcem.Podpiekamy kruchy spód ok.10-15 minut w temperaturze 200°C.
Drugą część ciasta zatrzeć na tarce o dużych oczkach.
2.Masa serowa. Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodać po jednym
jajku,następnie cukier puder i budyń. Do masy dodawać porcjami twaróg
sernikowy. Mieszać do uzyskania jednolitej gładkiej masy.Na końcu dodać
ubitą śmietanę kremówkę i delikatnie połączyć
3.Na podpieczony kruchy spód nałożyć masę makową,następnie nałożyć
masę serową i wyrównać. Wierz posypać startym ciastem i płatkami
migdałowymi.
4.Sero-makowiec włożyć do piekarnika nagrzanego do temp.180°C piec 60
minut. Wyłączyć piekarnik i po 10 minutach wyjąć z niego sernik.
Najsmaczniejszy na drugi dzień.
Porady
Masa makowa::jeśli gotowa masa makowa byłaby sucha wtedy można dodać 1 ubite białko i trochę miodu.
Komentarze