Sero-budyniowiec bez pieczenia

4.5 (145 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Doskonały deser do popołudniowej kawy.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • herbatniki maślane pełnoziarniste - 48 szt.
    słoiczek powideł

    125 g margaryny Kasia
    1/2 szkl. cukru
    2 czubate łyżki kakao
    2 łyżki wody
    1/2 kg sera ( wiaderko )
    3 jajka
    budyń śmietankowy

    1/2 l mleka
    100 g margaryny Kasia
    2 łyżki cukru
    1/2 szklanki mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    330 ml śmietanki 30 % ( kubek )
    galaretka ametystowa

    amarantus ekspandowany do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Sero-budyniowiec bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dnie tortownicy ułożyć 12 herbatników i wysmarować powidłami.
    Położyć kolejna warstwę herbatników.
  • 2. W garnku rozpuścić margarynę z cukrem, kakao i wodą podgrzewając na mały ogniu.
    Lekko przestudzić i dodać ser, jajka , budyń . Wymieszać , najlepiej mikserem i ponownie podgrzewać. Cały czas mieszać i doprowadzić do zagotowania. Masę ( może być gorąca ) wyłożyć na herbatniki i przykryć herbatnikami.
  • 3. Mleko zagotować z cukrem i margaryną. Mąki wymieszać w 1/2 szkl mleka i dodać do gotującego się mleka. Mieszać , aż masa zgęstnieje.
    Wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejna warstwą ciastek.
  • 4. Galaretkę rozpuścić w niewielkiej ilości wody.
    Śmietankę ubić na sztywno i dodać tężejąca galaretkę.
    Wyłożyć na wierzch naszego deseru.
    Posypać amarentusem. Lekko ugnieść.
    Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Herbatniki Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować