sernikowy puch

0 (0 ocen)

  • 166666 godz. 39 min

delikatna pianka sernikowa rozpływa się w ustach

  • 166666 godz. 39 min

Składniki:

  • 5 jaj

    1/2 szkl cukru

    1 kostka masła 200g

    1 kostka sera białego 250 g

    jogurt o smaku truskawkowym 350 g

    jogurt naturalny z mascarpone Piątnicy

    200 g serka naturalnego homogenizowany

    3 budynie waniliowe

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sernikowy puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek.

    Mikserem utrzeć masło z cukrem, nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku.

    Do masy maślanej, nie przerywając ucierania (mikser ustawić na średnich obrotach) dodawać po kolei, biały ser, jogurt truskawkowy, jogurt naturalny, serek homogenizowany.

    Masa serowa powinna być delikatna i puszysta.

    Następnie dodajemy budynie waniliowe i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.

    Biała ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Delikatnie łączymy z masą serową.

    Pieczemy ok 60 min w 180OC

Porady

mus truskawkowy SKŁADNIKI 2 kg truskawek 1 i 1/2 szkl cukru 1 czubata łyżka żelatyny Truskawki umyć, odszypułkować, zasypać cukrem i zostawić na kilka godz w temperaturze pokojowej. Po ok 10-12 godz truskawki wraz z powstałym syropem przełożyć do garnka, zagotować. Zaraz po zagotowaniu wyłączyć gaz dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Mus idealnie nadaje się co ciast i zimnych deserów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy