Ciasto sernikowa malinka

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne , orzeźwiające ciasto z galaretką.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    4 łyżki cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    łyżka mąki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia

    800 g sera białego ( wiaderko Piątnica )
    2 jajka
    budyń śmietankowy
    200 g musu malinowego ( mój własnej roboty dość słodki )

    2 galaretki malinowe

    400 ml śmietany 30 %
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki żelatyny fix

    galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto sernikowa malinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek . Białka ubić na pianę i usztywnić cukrem .
    Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać . Wymieszać mąki i proszek do pieczenia i dodać do masy . Delikatnie pomieszać szpatułką.
    Masę wyłożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i włożyć do pica nagrzanego do 180 stopni na ok 20 min. Wystudzić.
  • 2. Ser zmiksować z jajkami , budyniem i musem malinowy .
    Zrobić to w garnku i następnie garnek postawić na gazie. Doprowadzić do zagotowania. Często mieszać.
    Ciepłą masę wyłożyć na wcześniej upieczony biszkopt.
    Wystudzić.
  • 3. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie ( ok 800 ml ) .Wystudzić i tężejącą wylać do tortownicy. Pozostawić do całkowitego stężenia.
  • 4. Śmietanę ubić . Dodać cukier puder i żelatynę ( przygotowana wg przepisu na opakowaniu ).Wyłożyć na galaretkę. Schłodzić.
  • 5. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i tężejącą wylać na śmietanę.
    Ciasto pozostawić w lodówce najlepiej na całą noc.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować