SERNIKOWA MALINKA

4.5 (176 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sernik malinowy do letniej kawki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    3 szklanki mąki pszennej tortowej
    5 żółtek
    1 kostka KASI 250g
    3 łyżki cukru
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    MASA SERNIKOWA
    1 kg sernika wiaderkowego
    1 szklanka cukru
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe
    1 kostka KASI 250g
    2 jajka
    1 opakowanie przyprawy do sernika i mas serowych KAMIS
    ziarenka z 1 laski świeżej wanilii
    5 białek (pozostałych z ciasta)
    DODATKOWO:
    500g malin + 2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernikowa malinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Wszystkie składniki szybko zagnieść,
    owinąć w folię i włożyć na 2-3 godziny do lodówki (lub na 30 minut do zamrażarki).
  • 2. MASA SERNIKOWA:Całe jajka zmiksować z cukrem, następnie dodać budynie,
    miękką Kasię, ziarenka ze świeżej wanilii oraz przyprawę do sernika
    i zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
    Następnie dodawać po łyżce sera z wiaderka i miksować na niskich obrotach lub przemieszać.
    Białka pozostałe z ciasta ubić na sztywno.
    Delikatnie wmieszać do masy serowej.
  • 3. Blaszkę o wymiarach 40x24cm (mierzona na górze) nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
    Dno blaszki wylepić schłodzonym ciastem, wylać masę serową,
    następnie wyłożyć maliny wymieszane z cukrem.
  • 4. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 70 minut.
    Piekarnik wyłączyć i pozostawić w nim sernik przez około 30 minut,
    następnie wyłożyć na kratce do całkowitego wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować