Sernikowa malinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Wszystkie składniki szybko zagnieść,
owinąć w folię i włożyć na 2-3 godziny do lodówki (lub na 30 minut do zamrażarki).
2.MASA SERNIKOWA:Całe jajka zmiksować z cukrem, następnie dodać budynie,
miękką Kasię, ziarenka ze świeżej wanilii oraz przyprawę do sernika
i zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
Następnie dodawać po łyżce sera z wiaderka i miksować na niskich obrotach lub przemieszać.
Białka pozostałe z ciasta ubić na sztywno.
Delikatnie wmieszać do masy serowej.
3.Blaszkę o wymiarach 40x24cm (mierzona na górze) nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Dno blaszki wylepić schłodzonym ciastem, wylać masę serową,
następnie wyłożyć maliny wymieszane z cukrem.
4.Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 70 minut.
Piekarnik wyłączyć i pozostawić w nim sernik przez około 30 minut,
następnie wyłożyć na kratce do całkowitego wystudzenia.
Komentarze