Sernikowa babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nastawiamy piekarnik na 200*C
2.Do melaksera wrzucić pokrojony na mniejsze części ser twarogowy, dodać cukier i 8 żółtek. Wszystko wymieszać na maksymalnych obrotach, gdy składniki się połączą wsypujemy budyń i po chwili mąkę ziemniaczaną.
Przekładamy masę do dużej miski.
3.Ubijamy białka ze szczyptą soli.
4.Połowę białek dodajemy do masy i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą część białek i delikatnie mieszamy całość.
5.Smarujemy blachę masłem wlewamy do niej masę serową i pierwsze 10 minut pieczemy w 200*C. potem zmniejszamy temperaturę do 120*C włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 40- 50 minut.
6.Gdy będzie gotowy zostawiamy sernik w piekarniku jeszcze 1o minut z uchylonymi drzwiczkami. potem wyciągamy i zostawiamy tak do wystudzenia.
7.Przekładamy sernik na talerz lub paterę, dekorujemy w/g uznania:)
Smacznego!
Komentarze