Sernikowa babka

4.5 (162 ocen)

  • Średni

Sernik w kształcie babki? Dlaczego nie? Rodzinka była zaskoczona, gdy po przekrojeniu ciasta okazało się,iż wcinają.... sernik:)

  • Średni

Składniki:

  • - twaróg półtłusty-kostka: 1100 gramów
    - jajka: 8 sztuk
    - budyń waniliowy: 1 sztuka
    - cukier: 40 dekagramów
    - mąka ziemniaczana: 100 gramów
    - masło do posmarowania blachy: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernikowa babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nastawiamy piekarnik na 200*C
  • 2. Do melaksera wrzucić pokrojony na mniejsze części ser twarogowy, dodać cukier i 8 żółtek. Wszystko wymieszać na maksymalnych obrotach, gdy składniki się połączą wsypujemy budyń i po chwili mąkę ziemniaczaną.
    Przekładamy masę do dużej miski.
  • 3. Ubijamy białka ze szczyptą soli.
  • 4. Połowę białek dodajemy do masy i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą część białek i delikatnie mieszamy całość.
  • 5. Smarujemy blachę masłem wlewamy do niej masę serową i pierwsze 10 minut pieczemy w 200*C. potem zmniejszamy temperaturę do 120*C włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 40- 50 minut.
  • 6. Gdy będzie gotowy zostawiamy sernik w piekarniku jeszcze 1o minut z uchylonymi drzwiczkami. potem wyciągamy i zostawiamy tak do wystudzenia.
  • 7. Przekładamy sernik na talerz lub paterę, dekorujemy w/g uznania:)
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować