Sernikobrownie czyli mocno czekoladowy spód i rozpływająca się w ustach masa serowa a dodatkowo jeszcze maliny. Inaczej mówiąc: sernik na zakalcu :) Ale tak właśnie ma być :)
60 min
Składniki:
Czekoladowy spód:
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
200 g masła
1,5 szklanki cukru pudru
4 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera do serników
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1 budyń śmietankowy
1 cukier wanilinowy
Sernikobrownie z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladowy spód:
Obie czekolady rozpuszczamy na parze i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, dokładnie miksując po każdym. Do masy dodajemy mąkę z proszkiem oraz płynną czekoladę i dokładnie miksujemy całość. Gotową masę czekoladową wylewamy do blaszki o wymiarach 20x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ale nierównomiernie tworząc górki i dołki (masa jest gęsta więc nie będzie z tym problemu).
2.Masa serowa:
Do miski przekładamy ser. Stopniowo dodajemy cukier, cukier wanilinowy oraz po jednym jajku cały czas miksując.Na koniec dodajemy proszek budyniowy i miksujemy na gładką masę. Zawartość miski przelewamy na czekoladowy spód. Na wierzchu rozkładamy maliny. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę. Studzimy w uchylonym piekarniku. Zostawiamy, najlepiej na noc, do całkowitego ostygnięcia i związania masy serowej. Przechowujemy w lodówce. Smacznego :)
Komentarze