Serniko-szarlotka

4.92 (172 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min

Na kruchym słodkim spodzie królują orzeźwiające winne jabłka.Kropką nad „i” jest warstwa serowa .Niezwykły smak uzyskuje się małym nakładem pracy. Przygotowanie tego ciasta zajmie kilka chwil. Tak lubię. Warto umieścić ten przepis na liście także świątecznych wypieków.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    1 ½ szklanki mąki pszennej
    3 łyżki cukru pudru
    3 żółtka
    ½ kostki masła
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Warstwa z jabłkami:
    1 kg winnych jabłek
    3-4 łyżki brązowego cukru z cynamonem
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 kisiel cytrynowy

    Warstwa serowa:
    1 kg półtłustego twarogu
    ¾ szklanki cukru
    16 g cukru waniliowego
    3 białka
    3 jajka
    ½ szklanki mleka w proszku
    1 ½ szklanki mleka 2%
    1 budyń śmietankowy w proszku

    Dodatkowo:
    Mleczna polewa
    Pomarańczowe wiórki czekoladowe
Wystaw ocenę:

4.92 (172 ocen)

Serniko-szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem, ddoajemy żółtka oraz pokrojone zimne masło, zagniatamy jednolite kruche ciasto.
    Wylepiamy spód blaszki wyłożonej pergaminem o wym 25/30 cm, wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy jabłkowej.
  • 2. Warstwa z jabłkami:
    Obrane jabłka kroimy na plastry, podlewamy dwoma łyżkami wody, skrapiamy sokiem z cytryny, wsypujemy cukier , dusimy na ogniu do momentu aż zaczną się rozpadać. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy suchy kisiel, mieszamy .Odstawiamy do przestudzenia. Zimną masę rozprowadzamy na kruchym cieście.
  • 3. Warstwa serowa:
    Twaróg ,budyń, cukier, białka oraz całe jajka i mleko umieszczamy w misce, miksujemy blenderem krótko tylko do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Wylewamy na warstwę z jabłkami.
    Wstawiamy do nagrzanego do 180*c pieczemy 20 minut.Po tym czasie temp zmniejszamy na 170*c i pieczemy jeszcze 30 minut.
    Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.Całkiem zimne ciasto dekorujemy mleczną polewą i posypujemy wiórkami czekoladowymi.
    Słodkich wypieków!

Porady

Do tego sernika najlepszy jest twaróg z kostki nie mielony. Przy użyciu sera z wiaderka należy zmniejszyć ilość płynnego mleka do 3/4 szklanki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

4.51 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Serniko-orzechowiec

To może cię zainteresować