Sernik "Zwiastun wiosny"

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

W wolnej chwili uwielbiam piec ciasta ,a że pogoda dopisała i zrobiło się wiosennie wyszedł mi oto taki sernik. Kolorowo i pysznie coś dla lubiących słodkości.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt :

    6 dużych jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka cukru kryształ
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 barwnik koloru zielonego

    Masa serowa:

    1 kg sera twarogowego z wiaderka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    125 g roztopionej margaryny
    6 jajek
    2 łyżki kremu czekoladowego
    0,5 szklanki cukru.

    Masa brzoskwiniowa:

    1 puszka brzoskwiń wraz z syropem
    2 galaretki brzoskwiniowe
    0,5 szklanki cukru


    Masa rubinowa:

    2 galaretki rubinowe
    3/4 szklanki gorącej wody
    1 op. bitej Śmietany śnieżka
    200 ml zimnego mleka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik "zwiastun wiosny" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zwiastun wiosny 1. BISZKOPT

    Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę i dosypujemy do nich cukier.
    Pomału wsypujemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.
    Masę dzielimy na 2 równe części .
    Do jednej dodajemy barwnik delikatnie mieszając łyżką.
    Dwie blaszki jednakowej wielkości 32 x 25 cm smarujemy i wykładamy folią aluminiową . Przelewamy ciasto do blaszek i pieczemy osobno 25 minut w temp 175 stopni C.
    Wyjmujemy i studzimy.
  • zwiastun wiosny 2. MASA SERNIKOWA:

    Jajka miksujemy z cukrem na puszysta masę . Dodajemy po łyżce ser.
    Wsypujemy mąkę ziemniaczaną, a na koniec wlewamy cienkim strumieniem roztopiona margarynę .
    Masę serową dzielimy na 2 części .
    Do jednej dodajemy krem czekoladowy typu nutella i mieszamy łyżką.

    Na biszkopt zielony przelewamy masę serową bez dodatków, a na jasny biszkopt przelewamy masę serową z nutellą .
    Pieczemy kolejno po 40 - 45 minut w temp. 175 stopniach C.
    Zostawiamy na 10 minut każdy, w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
  • ZWIASTUN WIOSNY - MASA BRZOSWNIOWA 3. Masa brzoskwiniowa:

    Zawartość puszki przekładamy do garnka. Miksujemy blenderem na jednolita papkę .
    Garnek ustawiamy na gazie i gotujemy jego zawartość z dodatkiem cukru .
    Gdy masa się zagotuje wyłączamy gaz i wsypujemy do niej galaretki.
    Mieszamy by się dokładnie rozpuściły.
  • 4. Sernik na zielonym biszkopcie wkładamy do blaszki w której się piekł.
    Przelewamy lekką tężejącą masę brzoskwiniową na niego Przykrywamy jasnym biszkoptem z sernikiem czekoladowym.
    Lekko dociskamy i chłodzimy 30 minut w lodówce.
  • ZWIASTUN WIOSNY MASA RUBINOWA 5. masa rubinowa:


    Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i czekamy aż lekko przestygną .
    Bitą śmietanę miksujemy z mlekiem.
    Zimną galaretkę przelewamy do śmietany i miksujemy.
    Przekładamy delikatnie łyżką na sernik.
    Chłodzimy 3 godziny w lodówce.
    Dowolnie dekorujemy,ja użyłam żółte wiórka kokosowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować