Sernik żurawinowy

4.48 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię piec, a następnie delektować się słodkościami. Smakiem tego ciasta zachwyciło się wielu moich znajomych.

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dag mąki pszennej
    15 dag margaryny
    10 dag cukru
    4 żółtka
    łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta amoniaku
    2 łyżki kwaśnej śmietany

    Masa serowa:
    20 dag margaryny
    1 kg mielonego twarogu
    30 dag cukru
    10 dag suszonej żurawiny
    8 jajek
    op. budyniu śmietankowego
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.48 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik żurawinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: margarynę siekamy z mąką. Żółtka ucieramy z cukrem, proszkiem do pieczenia, amoniakiem i śmietaną. Mieszamy z mąką i zagniatamy gładkie ciasto.
  • Sernik żurawinowy 2. Masa serowa: margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy żółtka, twaróg i budyń. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy. Wsypujemy żurawinę (część odkładamy). Mieszamy.
  • 3. Ciastem wylepiamy spód dużej blachy, wlewamy masę serową. Pieczemy ok. 65 minut w temp. 170 °C. Studzimy. Dekorujemy polewą czekoladową
    i odłożoną żurawiną.

Porady

● Ciemny spód ciasta uzyskamy, mieszając mąkę z 2-3 łyżkami kakao. ● Sernik nabierze waniliowego smaku, jeśli do masy serowej dodamy kilka kropli olejku waniliowego lub małe opakowanie cukru waniliowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować