Sernik "złota rosa" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Dodać masło i posiekać.
Dosypać cukier puder i zagnieść.
Wstawić do lodówki na 1h
Masa serowa:
Twaróg zmiksować, dolać stopione ostudzone masło, ucierać.
Dodawać po 1jajku, a następnie po żółtku, ciągle miksując.
Dosypywać cukier puder i ucierać.
Dodać mąkę ziemniaczana i sok z cytryny. Zmiksowac i doać mleko.
Masa ma być rzadka.
Pianka:
6białek
Szklanka cukru pudru
Ubić piane stopniowo dosypywać cukier.
Piec w 180 stopnich przez godzin. Na 15 minut przed wyjęciem wyłożyć na ciasto pianę i piec ok 15 minut.
Odstawić do wystudzenia w zimne miejsce.
Porady
po wysudzeniu powinny pojawić sie małe kropelki rosy.
Komentarze