SERNIK ZŁOTA ROSA

4.5 (173 ocen)

SERNIK ROZPŁYWA SIĘ W USTACH

Składniki:

  • SPÓD:

    30 dag mąki
    pół kostki margaryny
    1 jajko
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy

    MASA SEROWA:

    1 kg twarogu
    2 szklanki mleka
    pół szklanki oleju
    2 budynie śmietankowe
    1 szklanka cukru
    4 żółtka
    2 całe jajka
    aromat np. pomarańczowy

    polewa z białek

    4 białka
    pół szklanki cukru
    3 łyżki płaskie mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik złota rosa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód
    zagnieść ciasto z mąki, margaryny, jajka, cukru i proszku do pieczenia
    schłodzić w zamrażarce
  • 2. żółtka zmiksować z jajkami i cukrem aż osiągniemy puszystą masę. Naprzemiennie dodawać twaróg, mleko i budyń cały czas miksując, aż do wyczerpania składników. na koniec dodać olej.
  • 3. na tradycyjną blachę do ciasta wyłożyć pergamin. Wyłożyć spód. ( ja tarkuję na tarce z dużymi oczkami)Następnie wylać przygotowaną masę serową i piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut
  • SERNIK ZŁOTA ROSA 4. białka ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
    Wyłożyć na gorący upieczony sernik i wstawić jeszcze na 10 minut do piekarnika

Porady

sernik pieczemy 60 minut , a potem z polewą bezową jeszcze 10 minut

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować