Sernik zebra z polewą

0 (0 ocen)

Sernik zebra ciekawa jestem kto mu się oprze. Ja nie dałam rady i zjadłam więcej niż powinnam. Do tego pyszna polewa i czekoladowe płatki. Pychota.

Składniki:


  • 4 duże jajka
    1 żółtko
    3/4 szkl cukru
    0,5 kg twarogu
    0,5 kg mascarpone
    1 budyń waniliowy
    1 budyń czekoladowy
    1 płaska łyżka kakao
    1 płaska łyżka maki ziemniaczanej
    2 łyżeczki esencji waniliowej
    Polewa
    75 g margaryny
    2 kopiaste łyżki cukru pudru
    2,5 łyżki wody
    2 łyżki kakao

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Polewa

Sernik zebra z polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sery, cukier i jajka za pomocą trzepaczki wymieszać w misce i podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao, budyń czekoladowy i wymieszać. Do drugiej części dodać budyń waniliowy, mąkę ziemniaczana i esencję waniliową. Ja piekłam w tortownicy o średnicy 25 cm z ceramiczny dnem więc nie wykładałam dna ale w metalowej tortownicy dno wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek tortownicy wylać dwie łyżki masy czekoladowej a na jej środek dwie łyżki masy waniliowej i w taki sposób wylewać do zużycia się mas. W piekarniku na dnie umieścić blachę z wodą i nagrzać piekarnik na 180 stopni. Włożyć sernik i piec 10 minuta następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni przykryć z wierzchu folią aluminiową i piec przez kolejne 60 minut. Piekarnik wyłączyć lekko uchylić drzwiczki i pozostawić do wystudzenia. Zimny sernik na noc włożyć do lodówki lub przechowywać w chłodnym miejscu. Polewa W garnuszku zagotować margarynę, wodę i cukier puder. Zdjąć z ognia dodać przesiane kakao i dokładnie wymieszać. Przestudzić od czasu do czasu mieszając. Gdy polewa zacznie tężeć polać sernik.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować