Sernik "zebra" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto: na stolnicę przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, żółtka i posiekane masło. Wszystkie składniki zagnieć i schłodź godzinę w lodówce.
2.Masa serowa: czekolady stop w osobnych garnuszkach, ostudź. Masło utrzyj z cukrem na gładką masę, dodając po jednym żółtku. Następnie dodawaj łyżkami ser i ubitą na sztywno kremówkę. Wszystko połącz z proszkiem budyniowym i ubitą na sztywno pianą z białek. Delikatnie wymieszaj. Masę serową podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj roztopioną mleczną, a do drugiej białą czekoladę, wymieszaj.
3.Kruchym ciastem wylep spód blaszki (o wym.25/30 cm). Piecz ok.12 minut w 180 st. Na podpieczony spód wylewaj łyżkami naprzemiennie raz ciasto białe, raz czekoladowe, aż do wyczerpania zapasów.
4.Sernik piecz 20 minut w 180 st. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 st.i piecz kolejne 20 minut.Ostatnie 30 minut piecz w 140 st. Studź w zamkniętym piekarniku. Podawaj schłodzone. Smacznego :)
Komentarze