Sernik "Zebra"

4.48 (166 ocen)

Moja rodzinka uwielbia serniki, dlatego staram się wymyślać wciąż nowe jego wersje. Ten polecam dla wielbicieli sernika z czekoladą :)

Składniki:

  • ciasto: 2 szklanki mąki
    200g masła
    2 żółtka
    pół szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    masa serowa: 1 kg sera na serniki (u mnie z wiaderka)
    250g śmietany kremówki
    50g masła
    6 jaj
    3/4 szklanki cukru
    1 op.budyniu (bez cukru)
    2,5 tabliczki czekolady mlecznej
    1 czekolada biała



Wystaw ocenę:

4.48 (166 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery

Sernik "zebra" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto: na stolnicę przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, żółtka i posiekane masło. Wszystkie składniki zagnieć i schłodź godzinę w lodówce.
  • 2. Masa serowa: czekolady stop w osobnych garnuszkach, ostudź. Masło utrzyj z cukrem na gładką masę, dodając po jednym żółtku. Następnie dodawaj łyżkami ser i ubitą na sztywno kremówkę. Wszystko połącz z proszkiem budyniowym i ubitą na sztywno pianą z białek. Delikatnie wymieszaj. Masę serową podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj roztopioną mleczną, a do drugiej białą czekoladę, wymieszaj.
  • 3. Kruchym ciastem wylep spód blaszki (o wym.25/30 cm). Piecz ok.12 minut w 180 st. Na podpieczony spód wylewaj łyżkami naprzemiennie raz ciasto białe, raz czekoladowe, aż do wyczerpania zapasów.
  • 4. Sernik piecz 20 minut w 180 st. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 st.i piecz kolejne 20 minut.Ostatnie 30 minut piecz w 140 st. Studź w zamkniętym piekarniku. Podawaj schłodzone. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować