Sernik ze świeżymi figami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Sernik z dodatkiem świeżych fig w środku masy serowej. Bardzo puszysty i lekki.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3/4 szklanki mąki pszennej
    100 g masła
    50 g cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 żółtko

    Masa serowa:
    500 g mielonego białego sera
    3/4 szklanki cukru
    3 jajka
    1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (na 0,5 l mleka)
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18 %

    4 świeże figi
    1 łyżka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik ze świeżymi figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtko, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć równomiernie na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20-22 minut.

  • 2. Masa serowa:
    Białka ubić na sztywną pianę. Do drugiej miski wyłożyć ser, dodać cukier, żółtka, budyń i śmietanę, krótko zmiksować. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na podpieczony spód. Figi pokroić, każdą na 6 części, obtoczyć w mące pszennej. Ułożyć równomiernie na serniku, delikatnie wcisnąć w środek, wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i od razu przykręcić do 160°C. Piec ok. 70 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Figi Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować