Sernik z dodatkiem świeżych fig w środku masy serowej. Bardzo puszysty i lekki.
1 godz. 40 min
Składniki:
Ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej
100 g masła
50 g cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
Masa serowa:
500 g mielonego białego sera
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (na 0,5 l mleka)
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18 %
Sernik ze świeżymi figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtko, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć równomiernie na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20-22 minut.
2.Masa serowa:
Białka ubić na sztywną pianę. Do drugiej miski wyłożyć ser, dodać cukier, żółtka, budyń i śmietanę, krótko zmiksować. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na podpieczony spód. Figi pokroić, każdą na 6 części, obtoczyć w mące pszennej. Ułożyć równomiernie na serniku, delikatnie wcisnąć w środek, wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i od razu przykręcić do 160°C. Piec ok. 70 minut.
Komentarze