Sernik ze śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto: Mąkę, cukier i proszek wysypać na stolnicę. Dodać żółtka, margarynę i zagnieść ciasto. Podzielić ciasto, 3/4 rozłożyć na blasze a resztę (1/4) schować do zamrażarki. Posłuży do starcia na wierzch.
2.Przygotować masę serową: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, następnie cukier waniliowy i sproszkowany budyń.Nie przerywając ubijania dokładać stopniowo śmietanę aż wszystkie składniki się połączą.
3.Tak powstałą masę wylać na ciasto. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ¼ pozostawionego ciasta. Piec ok.50min w temperaturze 190 stopni C.
Porady
Aby masa miała bardziej żółty kolor do ubitej piany można dodać 1-2 żółtka
Komentarze