Sernik ze śmietanką

0 (0 ocen)

Jest delikatny i puszysty. Sam rozpływa się w ustach

Składniki:

  • Ciasto:

    3 szklanki mąki pszennej

    1/2 szklanki cukru pudru

    5-6 żółtek

    1 margaryna 250g

    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1 cukier waniliowy

    Masa serowa:

    5-6 białek

    1 szklanka cukru

    1 cukier waniliowy

    2 budynie śmietankowe

    3 śmietany 18% ( po 400g każda)

Sernik ze śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto: Mąkę, cukier i proszek wysypać na stolnicę. Dodać żółtka, margarynę i zagnieść ciasto. Podzielić ciasto, 3/4 rozłożyć na blasze a resztę (1/4) schować do zamrażarki. Posłuży do starcia na wierzch.
  • 2. Przygotować masę serową: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, następnie cukier waniliowy i sproszkowany budyń.Nie przerywając ubijania dokładać stopniowo śmietanę aż wszystkie składniki się połączą.
  • 3. Tak powstałą masę wylać na ciasto. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ¼ pozostawionego ciasta. Piec ok.50min w temperaturze 190 stopni C.

Porady

Aby masa miała bardziej żółty kolor do ubitej piany można dodać 1-2 żółtka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy