Sernik ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na blat, posiekać z margaryną aż powstanie kaszka, dodać żółtka, proszek,sól i zagnieść ciasto. Ciasto ma się łatwo kruszyć, odjąć 1/3 i włożyć do lodówki. Do reszty dodać śmietanę i jeszcze raz szybko zagnieść. Rozwałkować na papierze do pieczenia i umieścić w blaszce 35x24, wyłożyć również boki. Nakłuć widelcem i przez sitko posypać kakao. Wstawić na pół godziny do lodówki.
2.Ser zemleć .
Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodawać po łyżce ser, na końcu wsypać budyń.
Z białek ubić pianę, połączyć z serem i wyłożyć na ciasto.
Śliwki umyć przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, ułożyć na serze.
3.Z pozostałych białek ubić pianę, dodać porcjami cukier, ubijać aż będzie szklista.Wsypać kisiel i od razu wyłożyć na śliwki.
Schłodzone ciasto zetrzeć na pianę przy pomocy tartki lub skruszyć w palcach i posypać placek.
Piec 30 minut w 180*C, potem zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec kolejne pół godziny.
Porady
Ciasto jest bez cukru, ale ser i beza są słodkie, więc nie ma potrzeby go słodzić.
Jeśli ciasto podczas pieczenia za szybko się rumieni,należy przykryć go papierem.
Komentarze