Sernik z żurawiną i sosem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Kruche ciasto:
Wszystkie składniki umieścić w głębokiej misce i zagnieść, aż do utworzenie zwartej, gładkiej kuli. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schodzić w lodówce .Po tym czasie piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza (160 stopni przy termoobiegu). W trakcie nagrzewania piekarnika, tortownicę wysmarować masłem, po czym wyłożyć ciasto do dna i boków foremki - tak by utworzyło spód charakterystyczny dla tart.Włożyć do piekarnika i zapiekać ok 15-20 min do delikatnego zezłocenia,przestudzić
2.Na przestudzony spód ciasta wykładamy dżem.
3.Masło, cukier i żółtka utrzeć ,dołożyć do sera, dosypać budynie i starannie wymieszać . Białka ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę i stopniowo dodawać do masy i delikatnie wymieszać.Masę przełożyć na podpieczony spód i piec sernik ok godziny (kiedy góra się zetnie przykryć folią aluminiową aby sernik się nie przypalił.Po wyjęciu z piekarnika ostudzić.Przed podaniem polać każdy kawałek sernika sosem żurawinowym
4.Sos żurawinowy:żurawinę zalewamy sokiem z porzeczki,dodajemy cukier i gotujemy do miękkości na koniec dodajemy kisiel lub mąkę chwilę zagotować.Polać kawałek sernika
Komentarze