Masa serowa poprzez dodatek ziemniaków staje się bardziej "treściwa". W tym serniku dodatkowo masa z powideł, orzechów włoskich oraz wiórków kokosowych.
Składniki:
Kruchy spód:
400 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200 g margaryny
180 g cukru
2 jajka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
275 g twarogu tłustego
250 g mielonego serka śmietankowego
300 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków
100 g masła
200 g cukru
5 żółtek
6 białek
2 łyżki kaszy mannej
1 fiolka aromatu rumowego (4,5 ml)
szczypta soli
Sernik z ziemniakami i bakaliowymi powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na kruchy spód wszystkie składniki okładnie zagnieść. Przygotowanym ciastem wylepić blachę (42 x 24) wyłożoną papierem do pieczenia.
2.Składniki przeznaczone na powidła balkaliowe dokłanie wymieszać. Masę wyłożyć na surowy kruchy spód.
3.Na masę serową twaróg, serek śmietankowy, ziemniaki, miękkie masło i cukier dokładnie utrzeć. Nadal ucierając, dodać żółtka. Następnie wsypać kaszę, wlać aromat i całość dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową. Całość wylać na powidła.
4.Piec 45 - 50 min (180 - 200 st. C). Po całkowitym wystudzeniu sernik oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze