Sernik z żelką mango

0 (0 ocen)

Sernik z mango marzył mi się od dawna i właśnie nadarzyła się okazja, aby go zrobić. Sernik jest wilgotny i kremowy z ciekawą nutą tropikalnej żelki z mango. Urzekający smakiem i wspaniałym kolorem.

Składniki:

  • 200 g zbożowych ciastek *
    60 g masła
    Masa serowa:
    750 g twarogu
    250 g mascarpone
    150 ml śmietanki kremówki
    230 g cukru
    5 jajek
    40 g mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka pasty waniliowej
    Żelka z mango:
    500 g mango z puszki **
    3 łyżki soku z cytryny
    18 g żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z żelką mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.
  • 2. Masa serowa:
    Twaróg mielimy trzykrotnie. Dodajemy mascarpone, śmietankę, cukier, mąkę ziemniaczaną i pastę z wanilii. Miksujemy do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na przygotowany spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C.
    W tej temperaturze pieczemy sernik przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120'C i pieczemy przez kolejne 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Po wystudzeniu sernik chłodzimy w lodówce przez 12 godzin.
  • 3. Żelka z mango:
    Mango odsączamy z zalewy i blendujemy na gładki mus. Przelewamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Do kubeczka wlewamy 100 ml soku z mango i podgrzewamy w mikrofali do momentu wrzenia. Dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodajemy do musu i mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy do wystudzenia.
    Dobrze schłodzony mus wykładamy na wierzch sernika i wstawiamy całość do lodówki na kilka godzin.
    * użyłam ciastek degistive
    ** waga owoców po odsączeniu

Porady

- podczas pieczenia sernik rośnie. Nie należy się tym martwić, gdyż po wyjęciu z piekarnika równo opada - mus można zrobić również ze świeżych owoców. Wtedy należy dodać odrobinę cukru do musu, a sok do rozpuszczenia żelatyny zastąpić wodą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować