Sernik z wiśniami i rosą

4.5 (187 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Klasyczny sernik z pianką ze złocistymi kropelkami wzbogacony soczystymi owocami wiśni,delikatny..kremowy...wprost rozpływa się w ustach.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Blaszka:25x30cm
    na ciasto kruche:
    250 g margaryny
    4 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru kryształu
    1 cukier waniliowy
    6 żółtek
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    na masę serową:
    750 g sera na sernik
    1 szklanka cukru
    5 jajek
    125 g masła
    4 łyżki syropu z wiśni
    3 łyżki kaszy manny
    budyń śmietankowy
    na piankę z rosą:
    6 białek
    1 szklanka cukru
    dodatkowo:
    570 g wiśni drylowanych w syropie
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z wiśniami i rosą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto kruche,ciasto podzielić na dwie części pierwszą pozostawić jasną do drugiej dodać kakao i ponownie wyrobić.
    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,następnie skubiąc po małym kawałku wylepić naprzemiennie jej dno jasnym i ciemnym ciastem.
  • 2. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę,ucierając dodawać żółtka i ser,następnie wsypać budyń i kaszę mannę,wlać syrop z wiśni.
    Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową na koniec dodać osączone wiśnie z syropu,przemieszać.
    Masę serową wyłożyć na ciasto kruche,wyrównać.
    Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec 50 minut.
  • 3. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i wyłożyć na sernik,zmniejszyć temperaturę do 150 i piec jeszcze 15-20 minut.Wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować