Sernik z wiśniami i pianką na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto: mąkę przesiać na stolnicę. Dodać posiekane masło, cukier, jajko, żółtko i kakao. Składniki zagnieść i podzielić na 2 części w proporcji: 2/3 i 1/3. Schłodzić pół godziny w lodówce.
2.Masa serowa: masło zmiksować z cukrem pudrem. Wbić jajka, dodawać stopniowo zmielony ser i serek homogenizowany. Na końcu połączyć z proszkiem budyniowym. Wiśnie osączyć z zalewy.
3.Tortownice o śr.22 cm wysmarować masłem i oprószyć bułka tartą. Schłodzoną, większą częścią ciasta wylepić tortownicę i boki. Na spodzie rozsmarować masę serową , rozłożyć wiśnie lekko dociskając.
4.Sernik piec ok. 15 minut w 180 st., następnie zmniejszyć temperaturę do 160 st i piec jeszcze 40 minut. Wystudzić. Pozostałe ciasto pokruszyć, rozsypać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 180 st.
5.Masa kremowa: kremówkę ubić z kwaśną śmietaną i pudrem. Wymieszać razem z przygotowaną według przepisu na opakowaniu, żelatyną. Dodać konfiturę i lekko przemieszać, tworząc marmurkowy wzorek. Wyłożyć na sernik o odstawić do stężenia. Kiedy masa śmietanowa będzie lekko stężała, posypać kruszonką. Ponownie wstawić do lodówki na 2-3 godz.
Komentarze