masa serowa: 600g sera trzykrotnie zmielonego ( u mnie z wiaderka)
250g serka mascarpone
3/4 szklanki cukru
16g cukru waniliowego
3 jajka
1 budyń śmietankowy
ponadto:
200g wiśni bez pestek
150g białej czekolady
1 łyżka śmietany 12 proc.
Sernik z wiśniami i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruchy spód: mąkę przesiać z kakao, dodać żółtka, cukier, śmietanę i posiekane masło. Wyrobić gładkie ciasto i schłodzić godzinę w lodówce. Po tym czasie blaszkę ( o śr.22 cm) wyłożoną papierem do pieczenia wylepić schłodzonym ciastem wraz z bokami na 3/4 wysokości. Podpiec 12 minut w 180 st.
2.Masa serowa: żółtka zmiksować z cukrami na gładką masę. Dodawać łyżkami ser oraz proszek budyniowy. Na koniec delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek (dodać też białka z kruchego ciasta). Wylać ciasto na podpieczony spód, wyrównać. Na wierzch powtykać wiśnie (wcześniej nie odmrażać).
3.Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.i piec 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 st. i piec jeszcze ok.55 minut. Wystudzić w zamkniętym piekarniku. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i połączyć ze śmietaną. Rozsmarować na zimnym serniku. Smacznego!
Komentarze