Sernik z wiśniami i białą czekoladą

4.99 (190 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Kwaśny smak wiśni w kremowym serniku, doskonale przełamuje słodycz czekolady. Wielbiciele serników nie będą zawiedzeni :)

Składniki:

  • kruchy spód: 1,5 szklanki mąki
    120g masła
    6 łyżek cukru pudru
    2 żółtka (białka zachować)
    2 łyżki kakao
    1 łyżka śmietany

    masa serowa: 600g sera trzykrotnie zmielonego ( u mnie z wiaderka)
    250g serka mascarpone
    3/4 szklanki cukru
    16g cukru waniliowego
    3 jajka
    1 budyń śmietankowy

    ponadto:
    200g wiśni bez pestek
    150g białej czekolady
    1 łyżka śmietany 12 proc.
Wystaw ocenę:

4.99 (190 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z wiśniami i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruchy spód: mąkę przesiać z kakao, dodać żółtka, cukier, śmietanę i posiekane masło. Wyrobić gładkie ciasto i schłodzić godzinę w lodówce. Po tym czasie blaszkę ( o śr.22 cm) wyłożoną papierem do pieczenia wylepić schłodzonym ciastem wraz z bokami na 3/4 wysokości. Podpiec 12 minut w 180 st.
  • 2. Masa serowa: żółtka zmiksować z cukrami na gładką masę. Dodawać łyżkami ser oraz proszek budyniowy. Na koniec delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek (dodać też białka z kruchego ciasta). Wylać ciasto na podpieczony spód, wyrównać. Na wierzch powtykać wiśnie (wcześniej nie odmrażać).
  • 3. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.i piec 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 st. i piec jeszcze ok.55 minut. Wystudzić w zamkniętym piekarniku. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i połączyć ze śmietaną. Rozsmarować na zimnym serniku. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Ser biały Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować