Jeszcze jeden pyszny sernik który bardzo polecam bo nie jest za słodki, a kwaskowatość wiśni idealnie łączy się ze smakiem sera który jest delikatny i puszysty.
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
10 dag cukru
20 dag zimnego masła
2 łyżki zimnej wody
30 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera u mnie w wiaderku
6 dag masła
8 jajek
25 dag cukru
2 kisiele pomarańczowe
Dodatkowo:
2 szklanki wiśni bez pestek u mnie z kompotu
5 dag białej czekolady
1 łyżka mleka
2 łyżki kaszy manny
Sernik z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cisto:
Od jajek oddzielić żółtka i utrzeć z cukrem, mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli, dodać utarte żółtka, pokrojone w mniejszą kostkę masło i zimną wodę, szybko zagnieść ciasto które trzeba schłodzić około godziny.
Masa serowa:
Ser utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodawać po jednym żółtku i przestudzony tłuszcz oraz sypki kisiel na koniec delikatnie wymieszać z piana ubita z 10 białek.
2.
Białą czekoladę rozpuścić z mlekiem i delikatnie polać strużkami po wystudzonym serniku.
3. Formę ( 22 cm na 33cm) wysmarować tłuszczem i na dnie wyłożyć równo całe ciasto i posypać je delikatnie kaszką, następnie wylać masę serową na której ułożyć wszystkie wiśnie.
Piec Piec w nagrzanym do 170 st około 60 minut po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki piekarnika na 10 minut po tym czasie ciasto wyjąć i wystudzić.
Komentarze