Sernik z wiśniami

0 (0 ocen)

Jeszcze jeden pyszny sernik który bardzo polecam bo nie jest za słodki, a kwaskowatość wiśni idealnie łączy się ze smakiem sera który jest delikatny i puszysty.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 jajka
    10 dag cukru
    20 dag zimnego masła
    2 łyżki zimnej wody
    30 dag mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    1 kg sera u mnie w wiaderku
    6 dag masła
    8 jajek
    25 dag cukru
    2 kisiele pomarańczowe
    Dodatkowo:
    2 szklanki wiśni bez pestek u mnie z kompotu
    5 dag białej czekolady
    1 łyżka mleka
    2 łyżki kaszy manny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sernik z wiśniami 1. Cisto:
    Od jajek oddzielić żółtka i utrzeć z cukrem, mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli, dodać utarte żółtka, pokrojone w mniejszą kostkę masło i zimną wodę, szybko zagnieść ciasto które trzeba schłodzić około godziny.
    Masa serowa:
    Ser utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodawać po jednym żółtku i przestudzony tłuszcz oraz sypki kisiel na koniec delikatnie wymieszać z piana ubita z 10 białek.
  • 2.
    Białą czekoladę rozpuścić z mlekiem i delikatnie polać strużkami po wystudzonym serniku.
  • sernik z wiśniami 3. Formę ( 22 cm na 33cm) wysmarować tłuszczem i na dnie wyłożyć równo całe ciasto i posypać je delikatnie kaszką, następnie wylać masę serową na której ułożyć wszystkie wiśnie.

    Piec Piec w nagrzanym do 170 st około 60 minut po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki piekarnika na 10 minut po tym czasie ciasto wyjąć i wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować