Sernik z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:mąkę przesiać na stolnicę wymieszać z proszkiem do pieczenia cukrem,wbić żółtka dodać śmietanę masło i szybko zagnieść ciasto.
Wylepić ciastem dno dużej standardowej blachy do pieczenia oprószyć kakao przez małe sitko.
2.Masa:
Twaróg zmielić w maszynce do mięsa zmiksować z żółtkami,cukrami,masłem śmietaną wlać budyń rozrobiony do smaku oraz olejek do ciasta,połączyć z białkami ubitymi na sztywną pianę delikatnie wymieszać .Wylać masę na kruche ciasto.Wiśnie osączyć dobrze z kompotu wyłożyć równomiernie na wierzch sernika i wstawić do piekarnika piec 60 minut w temp 180*c.
Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
3.Dekoracja:
Czekolady połamać każda osobno rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować zimne ciasto.
Komentarze