Sernik z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód z biszkopta / możemy użyć takiego ,który nam pozostał z pieczenia lub upiec nowy wtedy nie musimy go kruszyć i łączyć z margaryną .
Ja miałam taki trochę przyschnięty wiec pokruszyłam go i wymieszałam ręką z margaryną .Wyłożyłam nim blaszkę 23 x 24 cm lekko dociskając do dna.
Blaszkę wyścieliłam folia aluminiową uprzednio.
Śmietanę 36 % ubiłam na sztywno. Pod koniec wsypałam cukier puder.
Dodałam do niej ser z wiaderka z nuta wanilii .
2.Międzyczasie namoczyłam żelatynę w 125 ml wody. Odstawiłam by napęczniała.
Dodałam 3 łyżki wody i podgrzałam tak by żelatyna się rozpuściła.
Do lekko przestudzonej żelatyny dodałam 2 łyżki masy śmietanowo -serowej.
Wymieszałam mikserem.
Cienkim strumieniem wlałam do reszty masy i miksowałam chwile .
3.Na spód poukładałam całe małe truskawki.
Przelałam masę sernikową.
4.Po bokach formy ułożyłam połówki większych truskawek, a na masę sernikową mniejsze owoce.
2 galaretki rozpuściłam w 750 ml wody ,przestudziłam i już tężejącą zalałam sernik. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i za pomocą szprycy z wąską końcówka robimy wzory. Wsadzamy do zamrażalnika a następnie ozdabiamy ciasto.
Wszystko chłodzimy z 3 godziny.
Komentarze