Sernik z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesianą mąkę i proszek do pieczenia połącz z masłem, cukrem i jajkiem. Zagnieć ciasto na gładką masę. Zawiń je w folię i wstaw na godzinę do lodówki.
2.Blachę o wym.:24/39cm posmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Ciastem wylep dokładnie blaszkę.
3.Ser trzykrotnie zmiel przez maszynkę.
4.Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Miękką margarynę utrzyj z cukrem dodając kolejno pięć żółtek, a także ser, budyń i aromat waniliowy.
Całość dokładnie zmiksuj.
5.Z białek ubij pianę i dodaj do masy serowej, delikatnie wymieszaj.
6.Rodzynki zalej wrzątkiem, osącz, oprósz mąką, dodaj do masy i wyłóż ją na spód ciasta. Piecz godzinę w 170st.
7.Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki. Każdą truskawkę przekrój na pół. Ułóż je na wierzchu ciasta. Galaretkę cytrynową rozpuść w 1,5 szklanki wody i kiedy zastygnie pokrój w kostkę i posyp nią truskawki. Galaretki truskawkowe rozpuść w trzech szklankach wody i kiedy stężeją zalej owoce. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.
Komentarze