Sernik z truflami i wiśniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Najlepszy jaki jadłam!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • SPÓD:

    150g ciasteczek owsianych
    100g rozpuszczonego masła


    MASA SEROWA:

    750g sera twarogowego
    4 jajka
    2/3 szklanki cukru pudru
    250g serka mascarpone
    10 cukierków trufli
    2/3 szklanki wiśni z syropu lub kompotu
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy (ja dodałam pudding)

Sernik z truflami i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD:
    Ciasteczka zmielić w blenderze, połączyć z rozpuszczonym masłem i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, dobrze docisnąć. Na czas przygotowywania masy serowej schować do lodówki.
  • 2. MASA SEROWA:
    Do miski przełożyć 750g serka Emilki, dodać jajka i cukier, zmiksować. Dodać budyń i mascarpone, króciutko zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać pokrojone w mniejsze kawałki trufle i odsączone wiśnie,wymieszać łyżką lub szpatułką.
    Przelać na schłodzony spód (masy będzie prawie po brzegi, ale nie urośnie), włożyć do nagrzanego do 170'C piekarnika, piec 45-50 minut. Ostudzić w uchylonym piekarniku, najlepiej przez całą noc.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy