Sernik z toffi

4.5 (195 ocen)

Sernik z dodatkiem słodkiego toffi na kruchym spodzie z delikatną pianką.Najlepiej smakuje w towarzystwie drugiej osoby i kawy :)

Składniki:

  • Ciasto kruche/spód:
    2 szklanki mąki pszennej
    3 żółtka
    100g. miękkiego masła
    1/2 szklanki cukru

    Masa serowa z toffi:
    750g.półtłustego sera białego
    1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
    1 saszetka cukru waniliowego (16g.)
    400g.masy toffi (1 puszka)
    2 jajka

    Wierzch:
    3 białka
    2 łyżki cukru pudru
    1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    starte kruche ciasto
    Dodatkowo: Kwadratowa blaszka 25X25cm
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Serniki Desery

Sernik z toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:Wszystkie składniki przełożyć do miski wyrobić dłońmi ciasto.
    Odłożyć 1/3 zawinąć w folię spożywczą ,zamrozić.
    Pozostałym ciastem wyłożyć blaszkę z papierem do pieczenia.
    Ciasto nakłuć widelcem.
  • 2. Masa serowa z toffi: Ser przemielić w maszynce ,dodać jajka ,budyń oraz cukier waniliowy.
    Wszystko razem zmiksować.
    Na ciasto kruche wyłożyć toffi ,rozsmarować a następnie ser biały-czynność powtórzyć.
  • 3. Wierzch:Białka ubić na sztywną pianę ,dodać cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną.
    Ponownie chwilę miksować.
    Masę wyłożyć do blaszki,wygładzić.
  • 4. Zamrożone ciasto kruche zetrzeć na tarce o dużych oczkach ,posypać wierz ciasta.
    Piec 60 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
    (W razie przypalania się wierzch ciasto przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować