Sernik z tartym ciastem kakaowym

4.5 (193 ocen)

  • Łatwy

Najlepszy sernik mojej rodzinki zawsze króluje na naszym stole i bardzo szybko znika.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 1.5 szklanki
    - cukru: 0.5 szklanki
    - żółtko: 1 sztuka

    - margaryna Kasia: 12.5 dekagrama

    - kakao: 1 łyżka

    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka

    - tłusty twaróg: 1 kilogram

    - margaryna Kasia: 25 dekagramów

    - cukier: 1 szklanka

    - jajka: 4 sztuki

    - opakowanie budyniu śmietankowego: 2 sztuki

    - rodzynki: 10 dekagramów

    - smażona skórka pomarańczowa: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z tartym ciastem kakaowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta tj maka, żóltko, cukier,margaryna,kakao,proszek do pieczenia zagnieść i włożyć na 1 godz. do lodówki.
  • 2. Przygotować masę serową:ser zemleć w maszynce do mięsa,Kasię utrzeć z cukrem i żółtkami:dodawać po łyżce ser i budynie w proszku,na koniec delikatnie wymieszać z ubitą piana z białek, dodać rodzynki i skórkę pomarańczową
  • 3. Wysmarować formę i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 4. Ciasto podzielić na dwie części.Jedną trzeć na tarce o duzych oczkach na dno formy.Rozprowadzić równomiernie masę serową a następnie zetrzeć drugą częśc ciasta
  • 5. Piec ok 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.Po upieczeniu mozna posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować