Sernik z śmietankową pierzynką

0 (0 ocen)

zachwyci smakiem i wyglądem wszystkich gości

Składniki:

  • 35 dkg białego sera, 8 łyżeczek masła, paczka wafli, 2 jajka, 13 dkg cukru, esencja waniliowa, łyżeczka soku z cytryny

    lukier : szklanka gęstej smietany, 4 łyżki cukru, łyżeczka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki esencji waniliowej

Sernik z śmietankową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wafle pokruszyć wałkiem. Masło roztopić i wymieszać z waflami. Masą wyłożyć dno i boki tortownicy i wstawić do lodówki na 30 minut, aż stwardnieje. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ser, jajka, cukier, esencję waniliową oraz sok z cytryny starannie zmiksować na jednolitą masę. Wyłożyć ją na wafle. Wstawić do piekarnika i piec 30 minut. Powierzchnia powinna być jasnozłota, masa serowa zaś zwiększy swą objętość na tyle, że całkiem wypełni formę z wafla. Sernik wystudzić w temperaturze pokojowej. Śmietanę, cukier, sok z cytryny i esencję waniliową dokładnie wymieszać. Lukier wylać na sernik i wygładzić. Wstawić do piekarnika na 5 minut, by cukier się rozpuścił. Wyjąć, wystudzić, następnie wstawić do lodówki.

Porady

Użyć blaszki o średnicy 22 cm

Komentarze

Podobne przepisy