Sernik z rosą i nutą migdałową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Robiąc sernik z rosą wpadłam na pomysł zmiany go

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl.mąki
    2/3 kostki margaryny Tortowa z biedronki
    2/3 szkl. cukru kryształu
    2 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia czubate
    Masa serowa:
    1 kg sera
    1/l mleka
    5 żółtek
    1 szk. cukru kryształu
    2 budynie śmietankowe
    1/2 szkl. oleju
    olejek migdałowy
    Piana
    5 białek
    5 łyżek cukru kryształu
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    4 łyżki kakao

Sernik z rosą i nutą migdałową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść, schłodzić 1 godz. w zamrażarce.
  • 2. Po tym czasie wyłożyć ręką ciasto blachę prostokątną tworząc wysokie brzegi. Moje ciasto było klejące, ale takie ma być.
  • 3. Żółtka ubić z cukrem, dodać twaróg, mleko, olej i olejek migdałowy. Zmiksować to wszystko. Masa będzie dość rzadka, ale nie ma co martwić się, bo tak ma być. Tą masę wylewamy na ciasto w blasze.
  • 4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ja w gazowym piekłam 45 min.
  • 5. Ubić białka z cukrem. Dodać mąkę ziemniaczaną wymieszać, następnie kakao i wymieszać.
  • 6. Pianę wyłożyć na podpieczony sernik i nadal piec w 170 stopniach 20 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy