Sernik z rosą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Smak powoduje wspomnienia z minionych czasów, Gdy babcia robiła taki właśnie sernik z miodową rosą. Możemy sobie to wyobrazić… Możemy również po prostu taki sernik zrobić i cieszyć się jego smakiem oraz wspomnieniami przez ów smak przywołanymi...

  • 1 godz. 20 min

Składniki:


  • MASA SEROWA:
    1 kg masy serowej do serników
    opakowanie cukru wanilinowego
    2 budynie śmietankowe
    3 szklanki mleka
    1/2 szklanki oleju
    2 jajka
    4 żółtka jajek
    3/4 szklanki cukru
    PIANKA:
    6 białek
    szklanka cukru pudru
    NA SPÓD: 2-3 opakowania słodkich krakersów/herbatników
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik z rosą Desery

Sernik z rosą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser, mleko, budyń, cukier oraz 2 jajka i 4 żółtka wlewamy do dużej miski. Całość ubijać około 10 minut.
    Krakersy kruszymy i wysypujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wylewamy na nie masę serową. Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach

    Ok. 15 minut przed końcem pieczenia ubijamy pozostałe białka na pianę, powoli dodając cukru pudru. Kiedy piana będzie sztywna wyciągamy blachę z piekarnika. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150 stopni. Na masę serową delikatnie wykładamy pianę z białek. Ciasto wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Po 15 minutach wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik na 15 minut.

    Po godzinie od wyciągnięcia na bezowej piance możemy zaobserwować pojawiające się kropelki złocistej rosy…
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować