Sernik z rosą

4.5 (199 ocen)

Jest pyszny rozpływa się w ustach :)

Składniki:

  • Na cisto:
    -2 szklanki mąki
    -1/2 szklanki cukru pudru
    -2 żółtka
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1/2 kostki miękkiej margaryny
    -1 łyżeczka cukru waniliowego
    Na mase serową:
    -1 kg sera
    -1 szklanka cukru
    -1/2 szklanki oleju lub masła
    -2 szklanki mleka
    -1 budyń śmietankowy bez cukru
    -2 jajka
    -4 żółtka
    - 1 łyżeczka cukru waniliowego lub aromat
    Na piankę z rosą;
    -6 białek
    -1 szklanka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Serniki Kruche ciasto Desery

Sernik z rosą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, dodać margaryne i posiekać.Dodać żóltka i zagnieść ciasto.Schłodzić w lodówce przez 30 minut.

  • 2. Masa serowa:Twaróg zmielić 2 razy w maszynce do mielenia.Do miski wrzucić cztery żółtka i dwa jaja dodać cukier,zmiksować aż będzie jasna masa (w kolorze koglu), dodać ser i zmiksować dokładnie. Następnie dodac też cukier waniliowy lub aromat, mleko, olej, budyń, po czym zmiksowac mikserem.
  • 3. Dno blachy wyłozyć papierem do pieczenia natomiast boki wysmarować masłem.Do przygotowanej formy przełosyć schłodzone ciasto,Na ciasto wylać mase serową i upiec sernik (bez piany) piec 1 godizne w temperaturze 180 stopni.
  • 4. Rosa:Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę po czym dodawać stopniowo cukier.( białka ubić podczas pieczenia sernika, najlepiej przed samym wyłożeniem piany na sernik)
  • 5. Pod koniec pieczenia (gdy ser będzie lekko rumiany) wyłożyć pianę ubitą z cukrem, wyrównać lekko powierzchnię i piec jeszcze chwilę do momentu gdy piana będzie delikatnie brązowa, ale nie za ciemna - inaczej nie zrobi się rosa (około 10 - 15 minut). Po upieczeniu ciasto studzić przy lekko uchylonym piekarniku przez pół godziny, następnie wyjąć i całkowicie wystudzić. Gdy ciasto będzie zimne to będzie tworzyć się rosa. Sernik przechowywać w lodówce.

Porady

Dzięki zmieleniu sera 2 razy sernik wyszedł delikatny i miekki. Do sernika mozna również dodać rodzynki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować