Sernik z roladkami miodowymi

4.5 (190 ocen)

  • 40 min

Tym razem połączyłam dwa rodzaje ciast: sernik i ciasto miodowe. Przepis okazał się strzałem w 10. Ciasto jest puszyste i wygląda super i tak też smakuje.Polecam na świąteczny stół.

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm
    Składniki:
    Masa serowa:
    0,75 kg trzykrotnie mielonego sera,
    3/4 szklanki cukru kryształu,
    Zapach arakowy,
    Budyń śmietankowy,
    7 jajek
    1 kostka margaryny Palma
    Ciasto na rolady:
    3 szklanki mąki tortowej
    3 łyżki miodu
    2 jajka
    1 kostka margaryny Palma
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1 słoik(375 ml) powideł śliwkowych
    4 łyżki masy kajmakowej
    Polewa czekoladowa: 2 łyżki mleka, 2 łyżki cukru, 1 łyżka masy kajmakowej, 2 łyżki kakao, 50 gram margaryny Palma z murzynkiem.
    Składniki zagotować.
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z roladkami miodowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po 1 żółtku, dalej ucierać. Dodać porcjami ser. Na koniec dodać olejek, budyń oraz ubitą pianę. Delikatnie wymieszać.

    Zagnieść wszystkie składniki, podzielić na 4 części. Blachę posmarować tłuszczem, posypać tartą bułką. Ciasto na rolady rozwałkować na cienkie placki, podsypać dobrze mąką, gdyż ciasto jest tłuste. Na każdym placku rozsmarować powidła. Zwinąć w rolady, ułożyć na blaszce w małych odstępach od siebie, by masa serowa dostała się też miedzy roladki. Wierzch każdej roladki posmarować masą kajmakową. Na rolady wylać masę serową, równomiernie rozsmarować. Piec około 1 godz. w temp. około 170 stopni. Wystudzić, udekorować polewą czekoladową.

Porady

Do ciasta miodowego mozna dodać pokruszone orzechy włoskie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować