Sernik z ricottą na herbatnikach

4.5 (194 ocen)

  • 50 min

rozpływa się w ustach...

  • 50 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA SERNIK (tortownica o śr. 26cm):
    Herbatniki Petit Beurre Kakaowe (ok. 20 sztuk)
    250 g zmielonego twarogu
    2 opakowania ricotty (2 x po 250 g)
    ok. 1 szklanka cukru pudru
    4 jajka
    4 łyżki soku z cytryny
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    140 ml stopionego i schłodzonego masła
    250 ml. śmietany 12%

    SKŁADNIKI NA SOS:
    300 g owoców jagodowych (świeżych lub mrożonych)
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z ricottą na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki wsypać do woreczka i za pomocą wałka rozgnieść je na drobne kawałeczki. Wysypać je na wysmarowaną masłem tortownicę.
  • 2. Serek wymieszać z ricottą, aż się dobrze połączą.
  • 3. Dodać cukier puder, jajka, sok z cytryny, obie mąki i masło. Na końcu dodać śmietanę.
  • 4. Całość wymieszać i wlać do tortownicy (na rozgniecione herbatniki).
  • 5. Piec w temp. 175 stopni z termoobiegiem przez 40 minut. Następnie wyłączyć grzanie i pozostawić w piekarniku jeszcze na około 30 minut.
  • 6. Przygotować sos: Owoce wrzucić do rondla. Dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu, aż owoce się rozpadną i stworzą sos. Można zmiksować na gładką masę.
  • 7. Sernik podawać z sosem. SMACZNEGO :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ricotta Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować