Sernik z ricottą na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki wsypać do woreczka i za pomocą wałka rozgnieść je na drobne kawałeczki. Wysypać je na wysmarowaną masłem tortownicę.
2.Serek wymieszać z ricottą, aż się dobrze połączą.
3.Dodać cukier puder, jajka, sok z cytryny, obie mąki i masło. Na końcu dodać śmietanę.
4.Całość wymieszać i wlać do tortownicy (na rozgniecione herbatniki).
5.Piec w temp. 175 stopni z termoobiegiem przez 40 minut. Następnie wyłączyć grzanie i pozostawić w piekarniku jeszcze na około 30 minut.
6.Przygotować sos: Owoce wrzucić do rondla. Dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu, aż owoce się rozpadną i stworzą sos. Można zmiksować na gładką masę.
Komentarze