Sernik z powidłami śliwkowymi "Kropka"

4.5 (155 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób

Pyszny, mocno wilgotny sernik na bazie aromatycznych powideł śliwkowych, oraz puszysta masa serowa z wyczuwalnym dodatkiem skórki pomarańczowej suszonej. Przepis mojego pomysłu.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Spód:
    1/2 kostki maragryny złota palma
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru kryształu
    1 szklanka mąki
    1 jajko
    1/2 opakowania cukru waniliowego

    Masa serowa:
    1 kg sera białego
    8 jajek
    1/2 kostki miękkiej margaryny
    1 szklanka cukru kryształu
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 opakowania cukru waniliowego
    szczypta proszku do pieczenia

    Lukier:
    1/2 szklanki cukru pudru
    1/2 kieliszka ciepłego mleka
    kilka kropel olejku cytrynowego

    Dodatkowo:
    1 słoik powideł śliwkowych
    1 opakowanie skórki pomarańczowej krojonej - suszonej 20 g
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Sernik z powidłami śliwkowymi "kropka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zagnaitamy, wałkujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieceznia. Spód ciasta smarujemy grubo powidłem śliwkowym. Podpiekamy spód ciasta z powidłem ok. 12 minut.
  • 2. Ser mielimy. Do sera dodajemy żółtka utarte z cukrem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy rozpuszczoną margarynę i resztę składników. Dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Na podpieczony spód ciasta wylewamy delikatne masę serową.
  • 3. Piec 60 minut w 160 stopniach. Składniki na lukier utrzeć.
  • 4. Po wystudzeniu ciasta polukrować sernik.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować