Pyszny, mocno wilgotny sernik na bazie aromatycznych powideł śliwkowych, oraz puszysta masa serowa z wyczuwalnym dodatkiem skórki pomarańczowej suszonej. Przepis mojego pomysłu.
Sernik z powidłami śliwkowymi "kropka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto zagnaitamy, wałkujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieceznia. Spód ciasta smarujemy grubo powidłem śliwkowym. Podpiekamy spód ciasta z powidłem ok. 12 minut.
2.Ser mielimy. Do sera dodajemy żółtka utarte z cukrem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy rozpuszczoną margarynę i resztę składników. Dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Na podpieczony spód ciasta wylewamy delikatne masę serową.
3.Piec 60 minut w 160 stopniach. Składniki na lukier utrzeć.
Komentarze