Sernik z pomarańczową wstążką

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Sernik z pomarańczową wstążką

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - duża pomarańcza: 1 sztuka
    - cukier: 1 szklanka
    - sok z cytryny: 2 łyżeczki
    - zmielone ciasteczka maślane: 1.25 szklanki
    - masło: 3 łyżki
    - serek kremowy w temperaturze pokojowej: 75 dekagramów
    - cukier: 0.75 szklanki
    - duże jajka w temperaturze pokojowej: 4 sztuki
    - mąka: 2 łyżki
    - kwaśna śmietana: 0.5 szklanki
    - likier pomarańczowy lub sok pomarańczowy: 1 łyżka
    - świeży sok z pomarańczy: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z pomarańczową wstążką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wierzch: Opłukaną i osuszoną pomarańczę pokroić ostrym nożem na jak najcieńsze plasterki - maksymalnie ok. 3mm, odrzucić końcówki i pestki. W głębokiej patelni lub rondlu wymieszać cukier, 3/4 szklanki wody i sok z cytryny. Podgrzewać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodać plasterki pomarańczy, układając je jedną warstwą na dnie naczynia i doprowadzić całość do wrzenia. Przykryć i gotować 5 minut. Odkryć i od czasu do czasu delikatnie odwracając plasterki, gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut, aż pomarańcze będą lekko przezroczyste i delikatnie się skarmelizują, a płyn zyska konsystencję syropu. Na koniec powinno zostać ok. 1/2 szklanki syropu, jeśli jest mniej należy niedobór uzupełnić gorącą wodą. Całość wystudzić w naczyniu, w którym się gotowała, przykryć i chłodzić od 15 minut do 2 dni. Sernik: Rozgrzać piekarnik do temp. 150 stopni C. Roztopić masło, wymieszać z ciasteczkami, masę wyłożyć na spodzie tortownicy o średnicy ok. 22 cm. W dużej misce zmiksować ser i cukier, miksować dalej, dodając po jednym jajku. Dodać mąkę, śmietanę i likier, zmiksować na jednolitą masę i całość wylać na ciasteczkowy spód. Piec 60-70 minut, aż masa serowa się zetnie. Wystudzić w temperaturze pokojowej i schłodzić w lodowce przez minimum 3 godziny. Zdjąć obręcz tortownicy. Jeśli wierzch sernika jest wilgotny - delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Kandyzowane pomarańcze delikatnie wyjąć z syropu, osuszyć na papierowym ręczniku, następnie ułożyć na wierzchu sernika. Syrop doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Mieszając od czasu do czasu gotować, ok. 1-3 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru, następnie dolać świeży sok z pomarańczy i wymieszać do połączenia. Zdjąć syrop z ognia, przestudzić i delikatnie polać nim ułożone na wierzchu sernika pomarańcze. Podawać od razu lub po schłodzeniu w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować