SERNIK Z POLEWĄ WIŚNIOWĄ

4.47 (159 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Świetny pomysł na urozmaicenie tradycyjnego sernika!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Spód:
    30 dag mąki krupczatki
    2 żółtka
    15 dag cukru pudru
    3-4 łyżki śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Sernik: składniki podane są na opakowaniu twarogów sernikowych (nie podaję przepisu na sam sernik, gdyż chodzi mi o przedstawienie przepisu na polewę, a sernik każdy przygotowuje według własnego, tradycyjnego przepisu lub z gotowych przepisów zamieszczonych na opakowaniach)

    Polewa wiśniowa:
    2 szkl. kompotu z wiśni (jeśli jest zbyt kwaśny można dodać wodę)
    1,5- 2 szkl. wiśni z kompotu (bez pestek)
    2/3 szkl. cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.47 (159 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z polewą wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: margarynę zagnieść z cukrem, żółtkami, a następnie dodać śmietanę. na koniec dodać mąkę oraz proszek do pieczenia. Na blachę o wymiarach ok.24 x 28 cm wyłożyć papier do pieczenia, a następnie rozwałkowane ciasto.
  • 2. Sernik przygotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu od twarogu sernikowego.
  • 3. Polewa wiśniowa:
    Jedną szklankę kompotu wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Następnie mieszając wlewać do gotującego pozostałego kompotu (gotować jak kisiel). Zimny sernik udekorować wiśniami i rozsmarować ciepły kisiel.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować