Świetny pomysł na urozmaicenie tradycyjnego sernika!
1 godz. 30 min
Składniki:
Spód:
30 dag mąki krupczatki
2 żółtka
15 dag cukru pudru
3-4 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sernik: składniki podane są na opakowaniu twarogów sernikowych (nie podaję przepisu na sam sernik, gdyż chodzi mi o przedstawienie przepisu na polewę, a sernik każdy przygotowuje według własnego, tradycyjnego przepisu lub z gotowych przepisów zamieszczonych na opakowaniach)
Polewa wiśniowa:
2 szkl. kompotu z wiśni (jeśli jest zbyt kwaśny można dodać wodę)
1,5- 2 szkl. wiśni z kompotu (bez pestek)
2/3 szkl. cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sernik z polewą wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: margarynę zagnieść z cukrem, żółtkami, a następnie dodać śmietanę. na koniec dodać mąkę oraz proszek do pieczenia. Na blachę o wymiarach ok.24 x 28 cm wyłożyć papier do pieczenia, a następnie rozwałkowane ciasto.
2.Sernik przygotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu od twarogu sernikowego.
3.Polewa wiśniowa:
Jedną szklankę kompotu wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Następnie mieszając wlewać do gotującego pozostałego kompotu (gotować jak kisiel). Zimny sernik udekorować wiśniami i rozsmarować ciepły kisiel.
Komentarze