Sernik z polewą krówkową

4.5 (160 ocen)

  • 3 godz.

Jest to najlepszy sernik jaki do tej pory udało mi się upiec. Każda warstwa jest bardzo pyszna, idealnie kruche ciasto przygotowane z mąki krupczatki, delikatna i puszysta masa serowa, a na koniec polewa z każdemu znanych krówek, całość udekorowana orzechami. Do tego filiżanka pysznej kawy...

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki krupczatki
    25 dag masła lub margaryny
    2 łyżki kakao
    2 jajka
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku )
    15 dag masła lub margaryny
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    5 jajek
    2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

    Polewa:
    30 dag ulubionych krówek
    4 łyżki mleka

    Dodatkowo:
    mąka krupczatka do podsypania stolnicy
    10 dag orzeszków ziemnych niesolonych
    10 dag orzechów włoskich ( połówek )
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Sernik z polewą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na posypanej mąką krupczatką stolnicy i wałkujemy, następnie przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • 2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy budynie w proszku i ser i dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą serową.
  • 3. Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto. Sernik pieczemy w temperaturze 170 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studziłam kilka godzin, potem na noc zimny włożyłam do lodówki. Po tym czasie idealnie się kroił.
  • 4. Wystudzony sernik kroimy tak jak lubimy w kwadraty lub prostokąty.
  • 5. Polewa: Mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy. wrzucamy krówki w gotujemy aż się rozpuszczą cały czas mieszając na małym ogniu.
  • 6. Gdy krówki będę jednolicie rozpuszczone dekorujemy nimi sernik, należy robić to szybko, ponieważ polewa szybko zastyga. Na koniec sernik dekorujemy orzechami.
  • 7. Tak przygotowany sernik jest gotowy do podania.
  • 8. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Można użyć ser w kostkach tylko trzeba go zmielić co najmniej 3 razy. Użyłam krówek śmietankowo-czekoladowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować