Sernik z polewą brzoskwiniową

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Oryginalny przepis dotyczy polewy morelowej, a znalazłam go w Poradniku Domowym :)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - serek homogenizowany waniliowy (200g): 3 sztuki
    - jajka: 5 sztuk
    - cukier: 1 szklanka
    - mąka: 2 łyżki
    - cukier waniliowy: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta

    - herbatniki pokruszone: 0.5 szklanki
    - cynamon: 0.25 łyżeczki
    - cukier: 1 łyżka
    POLEWA:
    - zalewa z brzoskwiń: 1 szklanka
    - brzoskwinie w puszce: 2 sztuki
    - cukier: 0.33 szklanki
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Herbaty

Sernik z polewą brzoskwiniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Małą tortownicę (ok. 26 cm średnicy lub mniejszą) wysmarować margaryną KASIA i wysypać pokruszonymi herbatnikami, wymieszanymi z cukrem i cynamonem (dno i boki).
  • 2. Żółtka utrzeć z cukrem na puch i nadal ucierając dodawać porcjami serki, mąkę, cukier waniliowy i sól.
  • 3. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serkową.
  • 4. Przełożyć do tortownicy, wygładzić wierzch i piec ok. 60 minut w temp. 180 stopni C.
  • 5. Po wyłączeniu piekarnika, zostawić ciasto jeszcze na 30 minut. Nie otwierać drzwiczek!
  • 6. W tym czasie przygotować polewę. 1/4 szklanki zalewy z brzoskwiń zagotować z cukrem (można dać mniej cukru jeśli zalewa jest bardzo słodka). W reszcie zalewy rozrobić mąkę ziemniaczaną (jak kisiel). Wlać do wrzącego syropu. Wymieszać dokładnie i odstawić.
  • 7. Na wierzchu wystudzonego sernika (powinien się lekko zapaść) rozłożyć owoce i zalać ostudzoną polewą.
  • 8. Wstawić do lodówki, by polewa zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować