Sernik z polewą brzoskwiniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Małą tortownicę (ok. 26 cm średnicy lub mniejszą) wysmarować margaryną KASIA i wysypać pokruszonymi herbatnikami, wymieszanymi z cukrem i cynamonem (dno i boki).
2.Żółtka utrzeć z cukrem na puch i nadal ucierając dodawać porcjami serki, mąkę, cukier waniliowy i sól.
3.Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serkową.
4.Przełożyć do tortownicy, wygładzić wierzch i piec ok. 60 minut w temp. 180 stopni C.
5.Po wyłączeniu piekarnika, zostawić ciasto jeszcze na 30 minut. Nie otwierać drzwiczek!
6.W tym czasie przygotować polewę. 1/4 szklanki zalewy z brzoskwiń zagotować z cukrem (można dać mniej cukru jeśli zalewa jest bardzo słodka). W reszcie zalewy rozrobić mąkę ziemniaczaną (jak kisiel). Wlać do wrzącego syropu. Wymieszać dokładnie i odstawić.
7.Na wierzchu wystudzonego sernika (powinien się lekko zapaść) rozłożyć owoce i zalać ostudzoną polewą.
Komentarze