Sernik z piernikami i polewą śmietanowo-cynamonową

4.5 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Sernik bardzo pachnący Świętami, z pierniczkami i cynamonem, bez spodu...jeszcze zdążysz go dodać do świątecznego menu i upiec!

  • 15 min

Składniki:

  • - 1 opakowanie okrągłych pierniczków - 7 sztuk lub więcej
    - 1 kg sera mielonego
    - 6 jajek
    - 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
    - 1 budyń wanilinowy
    - 1 cukier wanilinowy
    Polewa śmietanowa
    - 1 opakowanie śmietany 18% 400g
    - 5 łyżek syropu cynamonowego Rioba lub 5 łyżeczek cukru
    - 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
    - 1 łyżka kakao do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z piernikami i polewą śmietanowo-cynamonową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z piernikami i polewą śmietanowo-cynamonową 1. - Ser przełożyć do melaksera z mieszadłem rózgą, dodać mleko skondensowane i cukier wanilinowy, przemieszać na wolnych obrotach.
    - Wbijać po jednym jajku, ciśgle mieszająć. Dodawać nastepne jajka co 30 sekund, aż poprzednie wymiesza się z masą serową.
    - Na koniec dodać budyń, masa serowa jest dość rzadka.
    -
  • 2. -Wyłożyć okrągłą tortownicę (26 cm średnicy) papierem do pieczenia, wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 240 st.C.
    - 3/4 masy serowej wylać do tortownicy, rozłożyć na serze pierniczki wypukłością z lukrem do dołu a polewą czekoladową do góry.
    - Na pierniczki wylać resztę masy serowej. Podniosą się one do góry, ale będą przykryte warstwą sera.
    - Wstawić do 240 st.C na 10 minut. Następnie przykryć sernik folią aluminiową, zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec 30 minut.
  • 3. - Śmietanę wymieszać z syropem i cynamonem, wylać na sernik i piec bez przykrycia jeszcze przez 15 minut.
    - Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić na 30 minut.
    - Wyjąć z piekarnika, po ostygnięciu zdjąć z sernika obręcz tortownicy.
    - Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, najlepiej na noc.
    - Przed podaniem posypać ozdobnie ciemnym kakao przez sitko.

Porady

Pierniczki, które użyłam z jednej strony miały polewę czekoladową z drugiej lukier. Jeśli nie macie syropu cynamonowego, to należy posłodzić śmietanę 5 łyżeczkami cukru i zwiększyć ilość cynamonu do czubatej łyżeczki. Do dekoracji użyłam gotowego szablonu światecznego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować