CIASTO:
3 szklanki mąki pszennej typ 650
20 dag margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
łyżka ciemnego kakao
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
4 jajka
2/3 szklanki cukru
opakowanie 16 g cukru wanilinowego
1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
25 dag masła
1 płaska łyżka budyniu waniliowego bez cukru
1 płaska łyżka kaszy manny
kilkanaście kropli zapachu rumowego
DODATKOWO:
około 30 dag pierniczków w czekoladzie, nadziewanych marmoladą – ilość zależy od tego, ile chcemy ich dać do masy serowej
Sernik z pierniczkami na grubym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Zimne masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na prostokąt i ułożyć na dnie blaszki (24x32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do lodówki na godzinę.
2.MASA SEROWA:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na białą masę, dodać kolejno: po łyżce sera, miękkie masło, budyń, kaszę mannę i zapach rumowy. Na koniec delikatnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek.
3.Na spód wyłożyć cienką warstwę masy serowej, poukładać na niej pierniczki i przykryć pozostałą masą.
Piec 60 minut w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem. Żeby wierzch za mocno się nie zrumienił, po kilku-kilkunastu minutach można go przykryć folią aluminiową. Ciasto wystudzić w uchylonym piekarniku.
Porady
Aby uzyskać cieńszy spód, należy zmniejszyć o połowę ilość składników na ciasto
Komentarze