Sernik z pierniczkami na grubym spodzie

0 (0 ocen)

Sernik nieco odmienny od tradycyjnego :)

Składniki:

  • CIASTO:
    3 szklanki mąki pszennej typ 650
    20 dag margaryny
    3/4 szklanki cukru pudru
    łyżka ciemnego kakao
    2 jajka
    łyżeczka proszku do pieczenia
    MASA SEROWA:
    4 jajka
    2/3 szklanki cukru
    opakowanie 16 g cukru wanilinowego
    1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
    25 dag masła
    1 płaska łyżka budyniu waniliowego bez cukru
    1 płaska łyżka kaszy manny
    kilkanaście kropli zapachu rumowego
    DODATKOWO:
    około 30 dag pierniczków w czekoladzie, nadziewanych marmoladą – ilość zależy od tego, ile chcemy ich dać do masy serowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Pierniczki

Sernik z pierniczkami na grubym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Zimne masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na prostokąt i ułożyć na dnie blaszki (24x32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do lodówki na godzinę.
  • 2. MASA SEROWA:
    Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na białą masę, dodać kolejno: po łyżce sera, miękkie masło, budyń, kaszę mannę i zapach rumowy. Na koniec delikatnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek.
  • 3. Na spód wyłożyć cienką warstwę masy serowej, poukładać na niej pierniczki i przykryć pozostałą masą.
    Piec 60 minut w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem. Żeby wierzch za mocno się nie zrumienił, po kilku-kilkunastu minutach można go przykryć folią aluminiową. Ciasto wystudzić w uchylonym piekarniku.

Porady

Aby uzyskać cieńszy spód, należy zmniejszyć o połowę ilość składników na ciasto

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować