Sernik z pierniczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Żółtka utrzeć z cukrem. Wszystko połączyć, dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce. Można na kilka minut włożyć do zamrażarki.
2.Twaróg, ziemniaki i masło trzy razy przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
3.Żółtka utrzeć do białości z połową cukru i cukrem waniliowym. Dodać do sera i wymieszać.
4.Białka ubić na sztywno dodając partiami pozostały cukier. Delikatnie wymieszać z serem.
5.Wyjąć z lodówki jedną część ciasta i zetrzeć do formy na tarce jarzynowej. Wyłożyć połowę sera i położyć pierniczki a następnie resztę sera. Zetrzeć drugą część ciasta.
6.Wstawić do piekarnika z temp. 180 stopni i piec ok. 60 minut.
Komentarze