Sernik z pierniczkami

4.5 (198 ocen)

Przepis na ten pyszny sernik znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Od siebie dodałam pierniczki.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    3 żółtka
    125 g masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki śmietany
    2 łyżki kakao

    Ser:
    1 kg twarogu
    125 g masła
    1 szklanka cukru
    1 duży cukier waniliowy
    5 jajek
    1 czubata łyżka ugotowanych ziemniaków

    15 szt nadziewanych pierniczków, w czekoladzie

    Forma: 24 X 36 wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z pierniczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Żółtka utrzeć z cukrem. Wszystko połączyć, dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce. Można na kilka minut włożyć do zamrażarki.
  • 2. Twaróg, ziemniaki i masło trzy razy przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
  • 3. Żółtka utrzeć do białości z połową cukru i cukrem waniliowym. Dodać do sera i wymieszać.
  • 4. Białka ubić na sztywno dodając partiami pozostały cukier. Delikatnie wymieszać z serem.
  • 5. Wyjąć z lodówki jedną część ciasta i zetrzeć do formy na tarce jarzynowej. Wyłożyć połowę sera i położyć pierniczki a następnie resztę sera. Zetrzeć drugą część ciasta.
  • 6. Wstawić do piekarnika z temp. 180 stopni i piec ok. 60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować