Sernik z pierniczkami

0 (0 ocen)

Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole

Składniki:


  • 1 kg sera mielonego
    250 g pierniczków
    2 łyżki mąki krupczatki
    6 jajek
    300 g cukru pudru
    125 g masła
    1 budyń śmietankowy bez cukru

Sernik z pierniczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuść w rondelku i odstaw by ostygło.Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
    Żółtka utrzyj z cukrem pudrem,stopniowo dodawaj ser.
    Masę serową utrzyj z masłem,budyniem oraz mąką. Na koniec dodaj białka i delikatnie wymieszaj.
    Formę do ciasta wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą.
    Wylej połowę masy serowej a na wierzch ułóż pierniczki. Wylej drugą połowę sera.
  • 2. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika do temp 190 stopni i piecz około 50-55 minut.
  • 3. Polewa:
    125 g masła rozpuść w rondelku,dodaj 1/2 szklanki cukru pudru i mieszaj aż cukier się rozpuści.
    Zdejmij rondelek z ognia,dodaj 3 łyżki kakao oraz rozpuszczoną żelatynę (1 łyżeczka na 3 łyżki wrzątku).
    Przestudź i polej ciasto

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy